joi, 8 ianuarie 2009

Cafeaua voastra cea de toate zilele !


De ce nu e ' Cafeaua noastra cea de toate zilele' ?
Simplu! Eu nu sunt un consumator de cafea.
Nu imi place si nici nu vreau sa aud de invitatia 'Hai sa ne vedem la o cafea'.
Pur si simplu nu imi palce!
*Cafeaua a fost descoperita, din intamplare, undeva in Africa, de un pastor de capre.
Acesta a observat ca de cate ori mancau niste fructe rosiatice dintr-un anumit arbore, deveneau foarte agitate.
*Numele de "cafea" provine de la arabescul "qahwa" ce desemna la inceputul mileniului 2 o fiertura pe baza de boabe de cafea.
*Arborele de cafea creste doar in regiunile (sub) tropicale. Din cel care se cultiva la altitudini de peste 2000 de metri rezulta recolta cea mai valoroasa, cafeaua obtinuta fiind cea mai aromata si savuroasa.
*Fructele arborelui de cafea se numesc "cirese" datorita culorii si formei aproximativ similare cu ale fructului mai familiar.
*Dintr-un arbore de cafea tanar se obtin, dupa recoltarea fructelor, prajire si macinare, in jur de 400 g de cafea prajita. Acum intelegem de ce plantatiile de cafea sunt vaste si munca pe ele este foarte foarte grea...
*Cea mai profitabila afacere cu si despre cafea se numeste Starbucks, a inceput in 1971 si este mai intinsa decat toate plantatiile de cafea din lume la un loc.
*Numele de "cafea" provine de la arabescul "qahwa" ce desemna la inceputul mileniului 2 o fiertura pe baza de boabe de cafea.
Cafeau protejeaza de afectiuni ale aparatului digestiv
Cancerul de colon prezinta o incidenta mai mica in randul persoanelor consumatoare de cafea fata de restul populatiei. Statistica indica faptul ca doua cesti de cafea pe zi reduc riscul de cancer de colon cu 25%. Cifrele sunt imbucuratoare si in ceea ce priveste ciroza hepatica si litiaza biliara. In plus cafeaua creste secretia biliara si stimuleaza motilitatea intestinala.Alaturi de aceastea si stomatologia are un aliat in cafea, pentru ca anumite componente care dau gustul amar al cafelei au si proprietati anti-adezive si antibacteriene, prevenind astfel aparitia cariilor denare.Oamenii de stiinta atribuie aceste beneficii atat cafeinei cat si antioxidantilor continuti in cafea care se pare ca se activeaza in timpul prajirii boabelor. Fata de ceai sau cola, cafeaua contine de trei ori mai multa cafeina, aproximativ 85mg la o cana de cafea. Daca in preventia bolii Parkinson cafeina pare sa detina rolul important, in cazul diabetului responsabili sunt antioxidantii continuti de cafea: anumite tipuri de kinine, tocoferolul , acidul clorogenic, precum si substantele minerale ca magneziul. Toate aceste componente se pare ca imbunatatesc sensibilitatea la insulina si metabolismul glucidic. Asta inseamna ca si cei care beau cafea decafeinizata au de beneficiat de pe urma consumului.
Cafeaua nu este benefica sanatatii reproductive
Pierderile de sarcina, copii care au, la nastere, o greutate sub limita normala, infertilitatea. Toate acestea sunt asociate cu un consum ridicat de cafea. Totusi exista prea putine dovezi certe care sa arate ca un consum moderat de cafea in timpul sarcinii poate influenta negativ fatul sau mama.Oamenii de stiinta au avut mari dificultati in a face legatura intre consumul de cafea si pierderile de sarcina. Exista foarte multe confuzii si pareri in acest domeniu. Spre exemplu, s-a descoperit faptul ca femeile care nu au greturi in timpul sarcinii sunt mai predispuse sa piarda sarcina sau sa sufere un avort spontan. Acest lucru este posibil sa se intample deoarece multe dintre femeile insarcinate nu reusesc sa "stea departe" de bauturile si alimentele care provoaca greata. Ca atare, cafeaua poate fi pusa la un loc cu celelalte produse care ar trebui evitate in cele 9 luni de sarcina.Copiii care se nasc cu o greutate scazuta, sub limita normala, reprezinta un fenomen care nu a putut fi legat stiintific de consumul exagerat de cafea, in cazul femeilor. Un studiu din anul 1993 arata ca femeile insarcinate care au consumat peste 800 mg de cafea zilnic nu au fost supuse unui risc mai mare de a naste un copil cu o greutate sub limita normala decat femeile care nu au baut cafea sau care nu au avut un consum de cafea atat de mare.De asemenea, studiile arata ca femeile care beau zilnic peste trei cani de cafea nu sufera de infertilitate din aceasta cauza, iar conceptia nu este intarziata.
Cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos
Efectele negative ale cafelei sunt mai importante si constau in cresterea frecventei cardiace (accelerarea pulsului) si a activitatii psihice. Adversarii cafelei pretind ca, asemenea alcoolului, cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos, ideatia si efortul fizic. Acesta este numai un efect efemer si iluzoriu asupra activitatii masinii umane obosite. Consumata in exces, cafeaua absorbita actioneaza ca un toxic accelerand ritmul cardiac, deci ingreunand munca inimii, provoaca insomnie, ameteli, cefalee, pana la un delirium tremens, asemanator celui din alcoolism. Evident ca aceste efecte nocive apar in cazul consumului exagerat de cafea.
Dupa consumul de cafea nu creste zaharul din sange, dar are loc o stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna la alte categorii de indivizi, mai ales la varstnici. Efectul stimulator al cafelei a fost mai accentuat la tineri (15 - 40 ani) decat in grupa varstnicilor (41 - 70 ani), fara diferente privind sexul. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena, pana la dureri si spasme gastrointestinale.
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima
Cafeaua provoaca stimularea secretiei de bila si creste motilitatea intestinala. Aceste efecte sunt prezente si dupa consumul cafelei decofeinizate. Din aceste actiuni asupra diverselor sisteme si organe reies indicatiile si contraindicatiile consumului de cafea.
Cantitati mici de cafea pot fi consumate dupa un efort fizic sau intelectual, in convalescenta unor boli infectioase, in unele stari migrenoase (dureri de cap), mai ales cand acestea apar dupa masa. In nici un caz nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de 1 - 2 cesti mici pe zi si niciodata seara sau pe nemancate
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima, celor hipertensivi, la bolnavii nevropati, hipocondrici, nevrotici, la gravide sau la cei care sufera de insomnie. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti.
Cafeaua cu lapte este hranitoare
Cantitatile mici de cafea amestecata cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecata cu surogate de naut.
Datorita efectului sau excitant consumul de cafea se recomanda sa nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice asa cum se obisnuieste, adica alcoolul si tutunul. Procedand astfel evitam starea de excitatie excesiva a sistemului nervos si intoxicarea organismului.
Puteti folosi doze mici de cafea in timpul zilei, pe mancate, fara a face abuz si renuntand la aceasta cand anumite afectiuni o contraindica.

Nu uitati, excesul de cafea este daunator chiar la individul
sanatos.




Niciun comentariu: