
joi, 8 ianuarie 2009
Cafeaua voastra cea de toate zilele !
De ce nu e ' Cafeaua noastra cea de toate zilele' ?
Simplu! Eu nu sunt un consumator de cafea.
Simplu! Eu nu sunt un consumator de cafea.
Nu imi place si nici nu vreau sa aud de invitatia 'Hai sa ne vedem la o cafea'.
Pur si simplu nu imi palce!
Pur si simplu nu imi palce!
*Cafeaua a fost descoperita, din intamplare, undeva in Africa, de un pastor de capre.
Acesta a observat ca de cate ori mancau niste fructe rosiatice dintr-un anumit arbore, deveneau foarte agitate.
*Numele de "cafea" provine de la arabescul "qahwa" ce desemna la inceputul mileniului 2 o fiertura pe baza de boabe de cafea.
*Arborele de cafea creste doar in regiunile (sub) tropicale. Din cel care se cultiva la altitudini de peste 2000 de metri rezulta recolta cea mai valoroasa, cafeaua obtinuta fiind cea mai aromata si savuroasa.
*Fructele arborelui de cafea se numesc "cirese" datorita culorii si formei aproximativ similare cu ale fructului mai familiar.
*Dintr-un arbore de cafea tanar se obtin, dupa recoltarea fructelor, prajire si macinare, in jur de 400 g de cafea prajita. Acum intelegem de ce plantatiile de cafea sunt vaste si munca pe ele este foarte foarte grea...
*Cea mai profitabila afacere cu si despre cafea se numeste Starbucks, a inceput in 1971 si este mai intinsa decat toate plantatiile de cafea din lume la un loc.
*Numele de "cafea" provine de la arabescul "qahwa" ce desemna la inceputul mileniului 2 o fiertura pe baza de boabe de cafea.
Cafeau protejeaza de afectiuni ale aparatului digestiv
Cancerul de colon prezinta o incidenta mai mica in randul persoanelor consumatoare de cafea fata de restul populatiei. Statistica indica faptul ca doua cesti de cafea pe zi reduc riscul de cancer de colon cu 25%. Cifrele sunt imbucuratoare si in ceea ce priveste ciroza hepatica si litiaza biliara. In plus cafeaua creste secretia biliara si stimuleaza motilitatea intestinala.Alaturi de aceastea si stomatologia are un aliat in cafea, pentru ca anumite componente care dau gustul amar al cafelei au si proprietati anti-adezive si antibacteriene, prevenind astfel aparitia cariilor denare.Oamenii de stiinta atribuie aceste beneficii atat cafeinei cat si antioxidantilor continuti in cafea care se pare ca se activeaza in timpul prajirii boabelor. Fata de ceai sau cola, cafeaua contine de trei ori mai multa cafeina, aproximativ 85mg la o cana de cafea. Daca in preventia bolii Parkinson cafeina pare sa detina rolul important, in cazul diabetului responsabili sunt antioxidantii continuti de cafea: anumite tipuri de kinine, tocoferolul , acidul clorogenic, precum si substantele minerale ca magneziul. Toate aceste componente se pare ca imbunatatesc sensibilitatea la insulina si metabolismul glucidic. Asta inseamna ca si cei care beau cafea decafeinizata au de beneficiat de pe urma consumului.
Cafeaua nu este benefica sanatatii reproductive
Pierderile de sarcina, copii care au, la nastere, o greutate sub limita normala, infertilitatea. Toate acestea sunt asociate cu un consum ridicat de cafea. Totusi exista prea putine dovezi certe care sa arate ca un consum moderat de cafea in timpul sarcinii poate influenta negativ fatul sau mama.Oamenii de stiinta au avut mari dificultati in a face legatura intre consumul de cafea si pierderile de sarcina. Exista foarte multe confuzii si pareri in acest domeniu. Spre exemplu, s-a descoperit faptul ca femeile care nu au greturi in timpul sarcinii sunt mai predispuse sa piarda sarcina sau sa sufere un avort spontan. Acest lucru este posibil sa se intample deoarece multe dintre femeile insarcinate nu reusesc sa "stea departe" de bauturile si alimentele care provoaca greata. Ca atare, cafeaua poate fi pusa la un loc cu celelalte produse care ar trebui evitate in cele 9 luni de sarcina.Copiii care se nasc cu o greutate scazuta, sub limita normala, reprezinta un fenomen care nu a putut fi legat stiintific de consumul exagerat de cafea, in cazul femeilor. Un studiu din anul 1993 arata ca femeile insarcinate care au consumat peste 800 mg de cafea zilnic nu au fost supuse unui risc mai mare de a naste un copil cu o greutate sub limita normala decat femeile care nu au baut cafea sau care nu au avut un consum de cafea atat de mare.De asemenea, studiile arata ca femeile care beau zilnic peste trei cani de cafea nu sufera de infertilitate din aceasta cauza, iar conceptia nu este intarziata.
Cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos
Efectele negative ale cafelei sunt mai importante si constau in cresterea frecventei cardiace (accelerarea pulsului) si a activitatii psihice. Adversarii cafelei pretind ca, asemenea alcoolului, cafeaua stimuleaza numai pentru moment sistemul nervos, ideatia si efortul fizic. Acesta este numai un efect efemer si iluzoriu asupra activitatii masinii umane obosite. Consumata in exces, cafeaua absorbita actioneaza ca un toxic accelerand ritmul cardiac, deci ingreunand munca inimii, provoaca insomnie, ameteli, cefalee, pana la un delirium tremens, asemanator celui din alcoolism. Evident ca aceste efecte nocive apar in cazul consumului exagerat de cafea.
Dupa consumul de cafea nu creste zaharul din sange, dar are loc o stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna la alte categorii de indivizi, mai ales la varstnici. Efectul stimulator al cafelei a fost mai accentuat la tineri (15 - 40 ani) decat in grupa varstnicilor (41 - 70 ani), fara diferente privind sexul. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena, pana la dureri si spasme gastrointestinale.
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima
Dupa consumul de cafea nu creste zaharul din sange, dar are loc o stimulare a glandelor suprarenale care duce la cresterea cortizonului si a catecolaminelor circulante si consecutiv a grasimilor din sange, inclusiv a colesterolului, fapt ce poate dauna la alte categorii de indivizi, mai ales la varstnici. Efectul stimulator al cafelei a fost mai accentuat la tineri (15 - 40 ani) decat in grupa varstnicilor (41 - 70 ani), fara diferente privind sexul. La nivelul tubului digestiv cafeaua consumata in exces poate provoca arsuri, jena, pana la dureri si spasme gastrointestinale.
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima
Cafeaua provoaca stimularea secretiei de bila si creste motilitatea intestinala. Aceste efecte sunt prezente si dupa consumul cafelei decofeinizate. Din aceste actiuni asupra diverselor sisteme si organe reies indicatiile si contraindicatiile consumului de cafea.
Cantitati mici de cafea pot fi consumate dupa un efort fizic sau intelectual, in convalescenta unor boli infectioase, in unele stari migrenoase (dureri de cap), mai ales cand acestea apar dupa masa. In nici un caz nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de 1 - 2 cesti mici pe zi si niciodata seara sau pe nemancate
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima, celor hipertensivi, la bolnavii nevropati, hipocondrici, nevrotici, la gravide sau la cei care sufera de insomnie. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti.
Cantitati mici de cafea pot fi consumate dupa un efort fizic sau intelectual, in convalescenta unor boli infectioase, in unele stari migrenoase (dureri de cap), mai ales cand acestea apar dupa masa. In nici un caz nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de 1 - 2 cesti mici pe zi si niciodata seara sau pe nemancate
Cafeaua este contraindicata persoanelor care sufera de inima, celor hipertensivi, la bolnavii nevropati, hipocondrici, nevrotici, la gravide sau la cei care sufera de insomnie. Este interzis cu desavarsire consumul de cafea de catre copii si adolescenti.
Cafeaua cu lapte este hranitoare
Cantitatile mici de cafea amestecata cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecata cu surogate de naut.
Datorita efectului sau excitant consumul de cafea se recomanda sa nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice asa cum se obisnuieste, adica alcoolul si tutunul. Procedand astfel evitam starea de excitatie excesiva a sistemului nervos si intoxicarea organismului.
Puteti folosi doze mici de cafea in timpul zilei, pe mancate, fara a face abuz si renuntand la aceasta cand anumite afectiuni o contraindica.
Datorita efectului sau excitant consumul de cafea se recomanda sa nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice asa cum se obisnuieste, adica alcoolul si tutunul. Procedand astfel evitam starea de excitatie excesiva a sistemului nervos si intoxicarea organismului.
Puteti folosi doze mici de cafea in timpul zilei, pe mancate, fara a face abuz si renuntand la aceasta cand anumite afectiuni o contraindica.
Nu uitati, excesul de cafea este daunator chiar la individul
sanatos.
luni, 5 ianuarie 2009
Ceva de neuitat
Iata ca am ajuns cu bine si in anul 2009, dupa ce am petrecut, ca tot romanul, cu sarmale, carne grasa de porc, carnati si multi litri de vin si de tuica.
Vacanta s-a sfarsit iar norocosii care mai au inca un loc de munca se duc la job ingandurati ca poate maine vor fi si ei disponibilizati, ca victime ale crizei mondiale.
Dar hai sa lasam lucrurile rele sa se spele si cele bune sa se adune.
Din fericire nu am patimit de pe urma inzapezirilor chiar daca ma aflam si eu prin zona.
Acest Craciun chiar avea sa fie unul fara surprize daca nu avea sa ajung undeva prin apropierea Pascaniului unde am simtit ceva neobisnuit.
Totul a inceput aII-a zi ce Craciun cand am ajuns prin partile Iasului in satul Scobinti, comuna Harlau la niste rude de-a unor rude de ale mele.
Imaginea era parca rupta de undeva din amintirile lui Creanga. Totul era alb si din toate partile se auzeau rasete de copii.
Aici traditia spune ca in ajunul Craciunului copii stau in casa in preajma parintilor , ajutandui la treburile gospodaresti iar in ajunul revelionului fetele ies la colindat iar baietii inarmati cu tobe si zranganele ies la urat.
Am aflat ca pe vremuri inainte de anul nou tinerii din sat isi creiau tobele asurzitoare din piele de vitel sau de caine , motiv pentru care dupa Craciun majoritatea dulailor din comuna dispareau miraculos.
Din lipsa magazinelor sau poate din obisnuinta, oamenii prepara totul in casa. Uimit am fost sa aflu ca pana si cascavalul era facut la gura sobei. Toate produsele erau , cum se spune acum, ecologice. Cighirul si carnatii erau facuti din porcul proaspat taiat, hranit ca la carte si nici decum cu tot felul de produse care sa-l ingrase cat mai mult si cat mai repede iar produsele lactate erau facute numai din laptele vacutei din grajdi, hranita cu fan de pe dealurile din apropiere. Nici prajiturile nu au fost mai prejos. La prima imbucatura, gura se umplu de o dulceata extraorinara si parca nu imi mai venea sa o inghit. Imi doream ca acel gust sa il simt in permanenta .
Lasat dus de val era sa uit de vinul facut din strugurii culesi cu grija de pe dealurile catalinei. Mama ce mai vin. Ce buchet, ce aroma. Cine vrea...... COSTA MULT!
Dar, ce sa mai bat campii, toata mancarea si bautura avea un alt gust fata de cel cu care eram eu obisnuit.
In rest..... . Nu mai pot scrie nimic ca mi-a lasat gura apa.
Mi-as fi dorit sa spun ca m-am simtit ca la bunici, dar din pacate nu am bunici la tara si nu prea stiu cum este. Cert este ca voi mai trece pe acolo.
Vacanta s-a sfarsit iar norocosii care mai au inca un loc de munca se duc la job ingandurati ca poate maine vor fi si ei disponibilizati, ca victime ale crizei mondiale.
Dar hai sa lasam lucrurile rele sa se spele si cele bune sa se adune.
Din fericire nu am patimit de pe urma inzapezirilor chiar daca ma aflam si eu prin zona.
Acest Craciun chiar avea sa fie unul fara surprize daca nu avea sa ajung undeva prin apropierea Pascaniului unde am simtit ceva neobisnuit.
Totul a inceput aII-a zi ce Craciun cand am ajuns prin partile Iasului in satul Scobinti, comuna Harlau la niste rude de-a unor rude de ale mele.
Imaginea era parca rupta de undeva din amintirile lui Creanga. Totul era alb si din toate partile se auzeau rasete de copii.
Aici traditia spune ca in ajunul Craciunului copii stau in casa in preajma parintilor , ajutandui la treburile gospodaresti iar in ajunul revelionului fetele ies la colindat iar baietii inarmati cu tobe si zranganele ies la urat.
Am aflat ca pe vremuri inainte de anul nou tinerii din sat isi creiau tobele asurzitoare din piele de vitel sau de caine , motiv pentru care dupa Craciun majoritatea dulailor din comuna dispareau miraculos.
Din lipsa magazinelor sau poate din obisnuinta, oamenii prepara totul in casa. Uimit am fost sa aflu ca pana si cascavalul era facut la gura sobei. Toate produsele erau , cum se spune acum, ecologice. Cighirul si carnatii erau facuti din porcul proaspat taiat, hranit ca la carte si nici decum cu tot felul de produse care sa-l ingrase cat mai mult si cat mai repede iar produsele lactate erau facute numai din laptele vacutei din grajdi, hranita cu fan de pe dealurile din apropiere. Nici prajiturile nu au fost mai prejos. La prima imbucatura, gura se umplu de o dulceata extraorinara si parca nu imi mai venea sa o inghit. Imi doream ca acel gust sa il simt in permanenta .
Lasat dus de val era sa uit de vinul facut din strugurii culesi cu grija de pe dealurile catalinei. Mama ce mai vin. Ce buchet, ce aroma. Cine vrea...... COSTA MULT!
Dar, ce sa mai bat campii, toata mancarea si bautura avea un alt gust fata de cel cu care eram eu obisnuit.
In rest..... . Nu mai pot scrie nimic ca mi-a lasat gura apa.
Mi-as fi dorit sa spun ca m-am simtit ca la bunici, dar din pacate nu am bunici la tara si nu prea stiu cum este. Cert este ca voi mai trece pe acolo.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)